WORKSHOP „VOŇAVÁ CHEMIE“ A „DESTILACE A JEJÍ VÝZNAM“

WORKSHOP „VOŇAVÁ CHEMIE“ A „DESTILACE A JEJÍ VÝZNAM“

„VOŇAVÁ CHEMIE: TAJEMSTVÍ DESTILACE“

V ÚTERÝ 15.4.2025 NAVŠTÍVILI ŽÁCI ZŠ HOLEČKOVA WORKSHOP S NÁZVEM „VOŇAVÁ CHEMIE“ A „DESTILACE A JEJÍ VÝZNAM“. V RÁMCI WORKSHOPU SI ŽÁCI VYZKOUŠELI, JAK SE V LABORATOŘI „RODÍ“ VŮNĚ – POMOCÍ DESTILACE S VODNÍ PAROU.

WORKSHOP BYL ZAMĚŘEN NA PROPOJENÍ CHEMICKÝCH ZNALOSTÍ A PRAKTICKÝCH DOVEDNOSTÍ ŽÁKŮ ZŠ. ÚČASTNÍCI SI SESTAVILI VLASTNÍ DESTILAČNÍ APARATURU A NAUČILI SE ROZEZNÁVAT VYUŽÍVANÉ LABORATORNÍ SKLO. KAŽDÝ ŽÁK SI NAKONEC ODNESL VLASTNÍ ESENCI S VŮNI SKOŘICE, ČI OSVĚŽUJÍCÍ AROMA Z CITRUSOVÝCH PLODŮ.

„BYLO FASCINUJÍCÍ SLEDOVAT, JAK SE Z OBYČEJNÉHO KOŘENÍ BĚHEM KRÁTKÉ DOBY STANE KONCENTROVANÁ VŮNĚ. NIKDY BYCH NEŘEKLA, ŽE V CHEMICKÉ LABORATOŘI TO MŮŽE TAKHLE VONĚT“, SVĚŘILA SE JEDNA Z ÚČASTNIC WORKSHOPU.

DÍKY TOMUTO WORKSHOPU SI ŽÁCI UVĚDOMILI, ŽE CHEMIE NENÍ JEN O VZORCÍCH A ROVNICÍCH, ALE MŮŽE BÝT I TVOŘIVÝM A SMYSLOVÝM ZÁŽITKEM, KTERÝ PROPOJUJE VĚDU S KAŽDODENNÍM ŽIVOTEM.

NA ZÁVĚR SI ŽÁCI VYZKOUŠELI PRÁCI S DIGITÁLNÍM REFRAKTOMETREM. POMOCÍ ZMÍNĚNÉHO PŘÍSTROJE ŽÁCI STANOVOVALI PROCENTUÁLNÍ ZASTOUPENÍ CUKRŮ V RŮZNÝCH TYPECH NÁPOJŮ. ŽÁCI BYLI VELMI PŘEKVAPENI VYSOKÝM OBSAHEM CUKRU V OBLÍBENÝCH ENERGETICKÝCH NÁPOJÍCH, COŽ VEDLO K MOHUTNÝM DEBATÁM O ZDRAVÍ A VÝŽIVĚ.

WORKSHOP BYL PRO ŽÁKY ZAJÍMAVÝM ZÁŽITKEM, POMOHL ROZŠÍŘIT JEJICH ZNALOSTI A DOVEDNOSTI V OBLASTI CHEMIE. MOŽNÁ PRÁVĚ „VOŇAVÁ CHEMIE“ NĚKOHO NATOLIK NADCHLA, ŽE MU OTEVŘELA NOVÉ MOŽNOSTI A INSPIRACI PRO BUDOUCÍ STUDIUM PŘÍRODNÍCH VĚD…

Mgr. Kristýna Líňová