Střední odborná škola Prostějov
Workshop Cukrářské práce provoněl celou naši školu
Je to druh pečiva menších rozměrů, tvarově připomíná některé dortíky, není ale tak sladký a nemívá polevu. Svými rozměry se vejde do dlaně dospělého člověka a je určen ke konzumaci jednou osobou v rámci jednoho posezení. Často se jí k snídani, ale zpříjemní nám i svačinu. O čem že je řeč? No přece o MUFFINECH.
O muffinech, které se v polovině února staly hlavními hrdiny workshopu Cukrářské práce na SOŠ Prostějov, nám. E. Husserla 1. V budově školy jsme přivítali žáky a žákyně ZŠ Bedihošť, ZŠ Kollárova Prostějov, ZŠ Určice, ŽŠ Melantrichova Prostějov, ZŠ Jana Železného Prostějov, ZŠ Protivanov a jejich učitele.
Žáci a žákyně získali nové poznatky a dovednosti z oboru Cukrář. Seznámili se s přípravou strojů, pomůcek a materiálů potřebných k výrobě muffinů, ale také přitažlivou formou rozvíjeli svou matematickou gramotnost. Vždyť bez ní by nezjistili, jaké množství surovin budou vlastně potřebovat!
Po přípravných pracích a nutných výpočtech se pustili do práce: Připravili těsto, obohatili je zajímavými a chutnými přísadami, naplnili „formičky“ a pak už jen netrpělivě postávali u konvektomatu a čekali … až se kuchyňkou i celou školou poline vůně hotových muffinů. A když si chvílemi nevěděli rady? K ruce měli odborníky z řad zaměstnanců školy, kteří ochotně vypomohli radou i prací.
Únorové odpoledne se chýlilo ke konci a naše hosty čekal poslední důležitý krok – ochutnávka a radost z dobře odvedené „cukrařiny".